![](/media/lib/229/n-pchla-w-bursztynie-a0d5edf389ac235c9a9eee3fc0bbdb4f.jpg)
Bursztyn sprzed 20 mln lat z przodkami pałeczki dżumy?
5 października 2015, 12:04Na zatopionej w bursztynie pchle Atopopsyllus cionus sprzed ok. 20 mln lat znajduje się bakteria, która wg George'a Poinara Juniora z Uniwersytetu Stanowego Oregonu, może być prehistorycznym szczepem pałeczki dżumy (Yersinia pestis).
![](/media/lib/228/n-cdifficile1-8ec74643cdb6a2cf1125457739416ca6.jpg)
Zwalcza C. difficile, nie szkodzi pożytecznym bakteriom
24 września 2015, 10:13Naukowcy ze Stanford University School of Medicine opracowali lek, który zwalcza skutki infekcji niebezpieczną bakterią Clostridium difficile. Co ciekawe, lekarstwo bierze na cel nie sam mikroorganizm, ale produkowane przezeń toksyny i jako, że nie jest to antybiotyk, nie zabija on pożytecznych mikroorganizmów
![](/media/lib/182/n-czytanie-9d2043f7d65993bf9d405cff2eb17ed2.jpg)
Mikrobiom jak odcisk palca
23 września 2015, 11:40Nie od dzisiaj wiadomo, że obecność człowieka zanieczyszcza mikroorganizmami powierzchnie, przy których się znajdujemy. Możemy je zabrudzić nie tylko za pomocą dotyku, ale samym tylko przebywaniem w pobliżu
![](/media/lib/209/n-spaghetti-347ac8cc060d584a5b30e0e859dac381.jpg)
Makron z betaglukanem dobrze wpływa na mikrobiom i obniża zły cholesterol
21 września 2015, 10:59W przewodzie pokarmowym ludzi, którzy przez 2 miesiące jedli makaron wzbogacony betaglukanem, jednym ze składników błonnika, zwiększyła się liczebność populacji korzystnych dla zdrowia bakterii i zmniejszyła się liczebność bakterii szkodliwych. Zmniejszył się też poziom złego cholesterolu LDL.
![](/media/lib/228/n-karmnik-3e578577e0d907d069c4db3deedcf1d6.jpg)
Ryzykowne korzystanie z karmników
21 września 2015, 05:07Zięby, które wolą korzystać z karmników niż z naturalnych źródeł pożywienia, z większym prawdopodobieństwem zarażają się zapaleniem spojówek. Co więcej, szybciej zarażają też nią innych członków swojego stada
![](/media/lib/228/n-atopopsyllus-cionus-5ec79a4c4dff9d1ef70e89e119978e00.jpg)
Pchla niespodzianka z dominikańskiego bursztynu
16 września 2015, 13:37W bursztynie z pasma Cordillera Septentrional na Dominikanie zachowała się pchła sprzed 20-30 mln, która ze względu na zestaw nietypowych cech doczekała się własnego rodzaju Atopopsyllus (dosł. dziwna pchła).
![](/media/lib/122/n-mydlo-528af06bd5e1fa945d67c4b03c090157.jpg)
Mydła antybakteryjne są nieskuteczne
16 września 2015, 11:05Antybakteryjne mydła są nie tylko szkodliwe dla otoczenia, ale - jak się okazuje - nie zabijają mikroorganizmów skuteczniej niż zwykłe mydła. Nie spełniają więc swojej roli. Najczęściej stosowanym środkiem w mydłach antybakteryjnych jest triklosan. Związek ten jest podejrzewany o wywoływanie u bakterii antybiotykooporności oraz o powodowanie problemów hormonalnych u zwierząt i ludzi
![Staphylococcus aureus](/media/lib/211/n-34165928_bc3fc63fb7-fb38b98371b4d9f5e44c8e7f28c05e3b.jpg)
Działając razem, 3 antybiotyki eliminują MRSA
15 września 2015, 11:19Choć tazobaktam, piperacylina i meropenem nie sprawdzają się w pojedynkę, razem zabijają metycylinooporne gronkowce złociste (ang. methicillin-resistant Staphylococcus aureus, MRSA) zarówno w probówce, jak i w modelu mysim. Zespół ze Szkoły Medycznej Uniwersytetu Waszyngtona w St. Louis sądzą, że podobna trójskładnikowa strategia sprawdzi się także w przypadku ludzi.
![](/media/lib/204/n-zapora-trzech-przelomow-1a7f5713a04f4c41258d82a6027d4069.jpg)
Nie taka czysta energia
8 września 2015, 11:15Do niedawna nie było wiadomo, dlaczego metylortęć - bardzo silna neurotoksyna - jest znajdowana w dużych ilościach w morskich roślinach i zwierzętach pochodzących z Arktyki. Naukowcy z Uniwersytetu Harvarda dowodzą, że podwyższona koncentracja tego niebezpiecznego związku to wynik globalnego ocieplenia
![](/media/lib/227/n-gelato-3f1c2b5e37802dcc6ff9f0c3dca49e84.jpg)
Dzięki bakteryjnemu białku lody wolniej się roztopią
3 września 2015, 10:37Naukowcy z Uniwersytetów w Dundee i Edynburgu odkryli, że naturalnie występujące białko - bakteryjną hydrofobinę BsIA - można wykorzystać do stworzenia wolniej topiących się lodów. W zwykłych warunkach BsIA tworzy ochronną powłokę na biofilmach Gram-dodatnich Bacillus subtilis.